Kerken in Noord-Brabant. Bedreigd erfgoed?

Lezing door Wies van Leeuwen op 21 november 2016
In de komende jaren sluiten in onze provincie ruim 200 kerken.
Wies gaat in op hun waarde en de mogelijkheden voor toekomstig gebruik. Bedreiging  of kans?

                                                                          
Wies van Leeuwen (1950) is architectuurhistoricus en cultuurhistorisch onderzoeker. Zijn studie kunstgeschiedenis volgde hij aan de universiteit van Nijmegen. De archi­tec­tuur­theorie van de negentien­de eeuw, de kerkelijke bouwkunst en de restauratieopvattingen in de monumentenzorg houden hem in het bijzonder bezig. Tussen 1979 en 2015 was hij beleidsmedewerker cultuurhistorie en monumenten bij de provincie Noord-Brabant.

Hij is oprichter van het Cuypersgenootschap en al jaren geboeid door leven en werk van Pierre Cuypers, prominent architect in de negentiende eeuw. In 1995 promoveerde hij op De maakbaarheid van het verleden. P.J.H. Cuypers als restauratie­architect. In 2007 verscheen Pierre Cuypers architect 1827-1921, in 2012 verscheen De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant. In 2015 publiceerde hij Pierre Cuypers. Naast een boek over het groot orgel van de Bossche Sint-Jan werkt hij met anderen aan een boek over de architect Jan Stuyt. Hij kreeg op 16 november de Brabant Bokaal voor zijn inzet voor het erfgoed.

Noord-Brabant bezit vele honderden waardevolle kerken. Nog steeds zijn ze het middelpunt van onze steden en dorpen. Vaak echte musea, vol boeiende beelden, schilderingen en meubels die vertellen over de geschiedenis van onze leefomgeving. Vele kerken worden door teruglopend kerkbezoek bedreigd met sluiting.
Tijd om de balans op te maken. De lezing geeft een beeld van de oudste en de jongste kerken, van romaans via gotiek, barok en neostijlen tot de Bossche School. Van gebouwen die nog in gebruik zijn als kerk tot herbestemde kerken. Een wereld aan christelijk geïnspireerde kunst, een onmisbaar hoofdstuk uit onze geschiedenis. Van de oudste romaanse toren, via een ‘heidens’ kerkje naar alleenstaande middeleeuwse dorpstorens. Van offerblokken voor de armen, barokke schilderijen en het mooiste orgel van Europa. Van gotiek en neogotiek.
De problematiek van leegstand en behoud wordt geschetst en het onzeker perspectief voor de toekomst.
Wat kunnen we doen om een tweede beeldenstorm te voorkomen?

zie ook trouw 7-12-2016  en diepgaander:  toekomst religieus erfgoed