Aanvraag WMO en andere zorg

Let op: Vanaf 1 januari 2024 gaat de eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) omhoog. De Rijksoverheid wijzigt de tarieven voor de eigen bijdrage Wmo, omdat de kosten voor hulp en ondersteuning zijn gestegen. Het bedrag gaat van € 19,- naar € 20,60 per maand.

Aanvraag WMO: 
Het aanvragen van Wmo-ondersteuning kan in 5 stappen worden gedaan:

 • Naar de gemeente: Op de website van je gemeente kun je ondersteuning vanuit de Wmo aanvragen.
 • Bereid het gesprek voor: Maak een lijstje met vragen die je in elk geval wilt bespreken met de gemeente
 • Keukentafelgesprek: Een Wmo-consulent van de gemeente bespreekt jouw situatie
 • Reageer op besluit gemeente: Het besluit over je aanvraag krijg je binnen 2 weken thuisgestuurd. In de brief staat of je Wmo-ondersteuning kunt krijgen van de gemeente. Ook geeft de gemeente een uitleg.
  Eens met het besluit? Zet dan je handtekening en stuur de brief terug naar de gemeente. Dan is je aanvraag officieel.
  Niet eens met het besluit? Zet je handtekening niet en bel de consulent van de gemeente voor een nieuw gesprek. Je mag om een andere consulent vragen. Maak binnen 6 weken bezwaar tegen het besluit. In de brief van de gemeente staat hoe je dat precies doet.
 • Kies je  pgb of zorg in natura? : lees meer Het maakt veel verschil uit: pgb of zorg in natura. Met een pgb bepaalt je naaste zelf wie de zorgaanbieder wordt en maakt daarmee afspraken over de zorg of ondersteuning. Bij zorg in natura bepaalt de zorgaanbieder dat. Kies wat het beste bij je naaste past.

  Om voor een Wmo-voorziening in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je verblijft rechtmatig in Nederland. Je bent Nederlander, je hebt een verblijfsvergunning op asielgronden of je hebt een reguliere verblijfsvergunning. Je bent woonachtig in de gemeente waarin je de aanvraag doet.

Of kijk voor een stappenplan in deze zorgwijzer

Het aanvragen van de Wmo vervoersvoorziening kan door middel van dit stappenplan. Wat heb je aan een Wmo-pas? lees meer

Tags

Vervoer Zorg