- Herken de signalen van dementie: Signalenkaart
- Zie ook bij Zorgtips: Het Geheugenhuis
- Iedereen met dementie heeft recht op ondersteuning door een casemanager. Dit wordt vergoedt door de zorgverzekeraar. Met dementie kun je lang thuis blijven wonen, maar er komen steeds meer zorgen bij en de afhankelijkheid van de omgeving wordt steeds groter. Een casemanager biedt deskundige ondersteuning om zo lang mogelijk fijn, veilig en verantwoord thuis te blijven wonen. Ook biedt zij/hij emotionele ondersteuning en praktische hulp, voor de cliënt maar ook voor de partner. De casemanager kan de praktijkondersteuner van de huisarts zijn, de wijkverpleegkundige met wie contact is of een gespecialiseerde casemanager dementie”.
- Het Dementiespreekuur in Rosmalen is een nieuw inloopspreekuur van Farent voor mensen met dementie, mantelzorgers en andere betrokkenen. Hier kun je informatie krijgen over diensten en organisaties in Rosmalen die te maken hebben met dementie.Het spreekuur is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in Wijkplein Rosmalen, bij het Dementiespreekuur kun je terecht voor advies en doorverwijzingen naar ondersteuning, activiteiten en ontmoetingsplekken. Vrijwilligers staan klaar om je te helpen.
De feiten over dementie
Er ligt een maatschappelijk opgave: in 2040 veroorzaakt dementie de meeste ziektelast en is het de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen met dementie dan is verdubbeld ten opzichte van nu. Dat betekent dat er over 20 jaar meer dan een half miljoen mensen dementie hebben. Nederland vergrijst en de levensverwachting neemt verder toe tot circa 86 jaar. In Noord- Brabant wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. In 2020 woonden er 43.000 mensen met dementie in onze provincie, waarvan 70% thuiswonend was. In 2025 is dit aantal al opgelopen naar 51.000 en in 2030 naar 60.000 mensen met dementie.
Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans het grootst: één op de drie vrouwen krijgt dementie. Niet-westerse migranten krijgen 3 tot 4 keer vaker dementie. Hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Gemiddeld leven mensen zes jaar met dementie, gerekend vanaf de diagnose. En het grootste deel woont thuis.
Alzheimer Assistent
Zorgt u voor iemand die niet meegaat op vakantie? En wilt u wel op de hoogte blijven van zijn of haar gezondheid? Gebruik dan het dagboek van Alzheimer Assistent. Daarnaast bevat de app een schat aan informatie over dementie. Op Google Play of op iTunes.
Of bekijk de apps voor mensen met dementie. en kijk welke bruikbaar zijn.
En voor meer informatie over dementie lees meer op deze site