Watervriendelijke tuinen

Klimaatverandering zorgt in Nederland voor heftige regenval én voor lange periodes met droog en warm weer. zie ook het kennisportaal klimaatadaptatie

Mensen, dieren en planten hebben hier last van. We kunnen niet alle gevolgen voorkomen, maar we kunnen wél onze leefomgeving duurzaam aanpassen, zodat we wateroverlast en watertekorten beter aankunnen.
In de toekomst allemaal klimaatvriendelijker wonen:
Lees het hier: Zo groen kan  Nederland  zijn in 2120  
artikel dec 2019

Een van de mogelijkheden hiertoe is een watervriendelijke tuin. Dit is een tuin die regen op verschillende manieren benut in plaats van het zo snel mogelijk af te voeren naar het riool.
Door het op te vangen in een regenton en te gebruiken, door het langzaam af te voeren via grindbakken, door de beplanting aan te passen, een vijver aan te leggen of het watergewoon in je tuin te laten lopen.
Een watervriendelijke tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast, maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin.

Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn:

  • Besparing van kostbaar drinkwater door regenwater op te vangen.
  • Voorkoming van onnodige belasting van het riool.
  • Voorkomen dat het regenwater richting je huis stroomt.
  • Het regenwater zorgt voor een natuurlijke aanvulling van het grondwater.

De wijkraad ziet graag meer watervriendelijke tuinen in de wijk.
Daarom roept ze iedereen op:              Laten we samen beginnen en meld je aan bij de werkgroep Groen om ideeën en ervaringen te delen.

Via deze site laten we ook voorbeelden van watervriendelijke tuinen in onze buurt zien.
Wil je vast wat mogelijkheden verkennen? Praktische tips
Voor sommige verbeteringen aan je tuin of huis kun je subsidie krijgen.

Meer informatie van het waterschap of kijk wat de gemeente doet om anders met regenwater om te gaan. Of bekijk nog eens de presentatie: Hemelwater lust of last? Of lees het artikel: Stenen eruit groen erin sept.2019, van de universiteit van Wageningen


klik op de afbeelding voor vergroting