Biodiversiteit bevorderen

Van een groene buurt word je blij. Het is goed voor jouw gezondheid.
Er zijn veel goede redenen om onze wijk, of jouw eigen buurt, nog wat groener te maken. In de eerste plaats natuurlijk omdat het er gezellig en fleurig uitziet. Maar ook omdat je met groen verkoeling brengt in de warme zomers, hevige regenbuien beter kan opvangen en de biodiversiteit bevordert. Maar ook: je maakt een fijnere woonplek voor insecten en bijen.

Veel informatie over milieuvriendelijke planten voor de tuin, een Plantenbieb (stekjes ruilen), en wat gebeurt er in je tuin wanneer je een leeg stukje een jaar lang niet aanraakt.

Een kwekerij in de buurt met inheemse milieuvriendelijke planten in Haarsteeg: Goede planten.nlMet het bevorderen van de biodiversiteit trek je meer en andere planten, dieren, micro-organismen en schimmels aan, die goed zijn voor de ecosystemen.
In onze wijk, in jouw buurt kun je denken aan het aanleggen van meer [wilde] bloemenlinten, geveltuintjes bij bijv. appartementen, het planten van meer bomen en het stimuleren van groene daken.
Zie ook de groene bomenlijst lijst uit het onderzoek van natuur en milieu.

Vlinders
Op de site tuinieren voor vlinders vind je info over tuinieren voor vlinders. Je kunt er ook (gratis) een boekje bestellen over welke bloemen in een vlindervriendelijke tuin staan. Wil je weten welke vlinders in je tuin vliegen? Gebruik dan deze vlinderkaarten. En er staan een aantal online winkels waar je, als onze eigen zadenbibliotheek uitverkocht is, zaden (of planten), kunt bestellen.
De vijf belangrijkste planten voor vlinders zijn: brandnetel, vuilboom, walstro, judaspenning en rolklaver.

En hoe leuk is het als je dat samen doet in jouw eigen buurt? Het is in ieder geval goed voor de onderlinge binding.
Ook zin in het voorjaar? Inspiratie nodig?        

Lees hier hoe de Debussylaan het samen aangepakt heeft met de omringende straten.
of   
Lees hier het verslag van de thema avond Biodiversiteit 7-11-2023 of
Kijk eens op: het beleidsplan van  's-Hertogenbosch,  een infographic of op een groene buurt      
Of kijk voor je eigen tuin op Week van de Groene Tuin

                  Debussylaan

 

Foto’s