Wies van Leeuwen

Wies van Leeuwen (1950) is architectuurhistoricus en cultuurhistorisch onderzoeker. Zijn studie kunstgeschiedenis volgde hij aan de universiteit van Nijmegen. De archi­tec­tuur­theorie van de negentien­de eeuw, de kerkelijke bouwkunst en de restauratieopvattingen in de monumentenzorg houden hem in het bijzonder bezig. Tussen 1979 en 2015 was hij beleidsmedewerker cultuurhistorie en monumenten bij de provincie Noord-Brabant.

Hij is oprichter van het Cuypersgenootschap en al jaren geboeid door leven en werk van Pierre Cuypers, prominent architect in de negentiende eeuw. In 1995 promoveerde hij op De maakbaarheid van het verleden. P.J.H. Cuypers als restauratie­architect. In 2007 verscheen Pierre Cuypers architect 1827-1921, in 2012 verscheen De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant. In 2015 publiceerde hij Pierre Cuypers. Naast een boek over het groot orgel van de Bossche Sint-Jan werkte hij met anderen aan een boek over de architect Jan Stuyt.
Hij kreeg op 16 november 2015 de Brabant Bokaal voor zijn inzet voor het erfgoed. Interview met Wies van Leeuwen

Afgelopen maanden stonden voor Wies van Leeuwen in het teken van drie boeken.
De Mooiste kastelen en voorname huizen van Noord-Brabant.
Het Canisius College. Monument van katholieke emancipatie.
Het Notarishuis in de Peperstraat.


Het boek over het Canisius College wordt zaterdagmiddag 21 september 2019 gepresenteerd in Nijmegen, bij boekhandel Dekker en van de Vegt. Aanvang 16.00 uur.

Foto’s