De geschiedenis van Coudewater

27e BijBomans Lezing maandag 20 januari 2020 door Lucas van Dijk

Het landgoed Coudewater roept bij de meeste inwoners van Rosmalen de gedachte op van een psychiatrisch ziekenhuis, dat korte tijd geleden gesloten en verkocht is.  Coudewater is de naam van een uitgestrekt goed, dat al in het begin van de 14e eeuw die naam had. Het was eigendom van een rijke Bosschenaar, Peter de Gorter, die het rond 1436 schonk aan een kloosterorde uit Zweden, de Birgittinessen. Gesteund door diens vrouw,  Aleijd Troyaes uit Oss, ontstond toen een bloeiend kloosterbestaan van meditatie en gebed.          

Het wel en weer van dat klooster is uitgebreid onderzocht door de historicus Lucas van Dijck, die er  onlangs een omvangrijk boek over publiceerde.

Hij zal ons gedurende ruim een uur onderhouden over de vroomheid, de ruzies en de bijna onvoorstelbare energie van de jonge kloosterlingen. Zijn verhaal bestrijkt de periode van ca. 1425 tot 1629, toen de verovering van de stad 's-Hertogenbosch het eindpunt betekende van de bloei van het klooster. De auteur heeft meerdere boeken gepubliceerd over de geschiedenis van de stad 's-Hertogenbosch, zoals over de Zwanenbroederschap, de  Wonderdadige  Maria in de Sint Janskerk en over Jheronimus Bosch.   
 
klik voor vergroting op de afbeelding

Locatie: BijBomans Mozartlaan 11A 
Inloop met koffie 19:30 uur 
Nazit vanaf: 21:30 uur  
Toegang vrij.