In de beantwoording van de zienswijzen komt een aantal begrippen vaak terug. Deze begrippen zijn een houvast over de volgorde in het programma.
Verkenningsfase: het doel van de verkenningsfase is om te komen tot een voorkeursalternatief dat op hoofdlijnen beschrijft hoe de problematiek op de A2 tussen Deil en Vught voor de lange termijn opgelost wordt. Hiervoor worden in de verkenningsfase verschillende alternatieven onderzocht, beoordeeld en onderling met elkaar vergeleken. Op basis van een afweging op het gebied van probleemoplossend vermogen, omgevingsaspecten en haalbaarheid wordt een keuze gemaakt voor het voorkeursalternatief. V
Voorkeursalternatief (VKA): het voorkeursalternatief wordt gekozen op basis van een afweging van probleemoplossend vermogen, omgevings- en milieuaspecten en haalbaarheid op het gebied van techniek en kosten. De betrokken overheden stellen gezamenlijk een advies vast voor het VKA en de minister van Infrastructuur en Waterstaat neemt hier een besluit over.
Planuitwerkingsfase: het doel van de planuitwerkingsfase is om te komen tot een uitgewerkt plan op basis waarvan de maatregelen uitgevoerd worden. De planuitwerkingsfase start met het voorkeursalternatief uit de verkenning. In deze fase wordt het ontwerp van het VKA nader uitgewerkt en ingepast in de omgeving. Ook worden in deze fase de benodigde vergunningen aangevraagd.
Milieueffectrapport: het milieueffectrapport (MER) beschrijft de effecten van een project op milieu en omgeving en maatregelen die eventuele negatieve effecten kunnen verminderen of voorkomen. Het doel van het MER is om het milieubelang volwaardig mee te laten wegen in de besluitvorming over een project.
Het MER is een openbaar document en verplicht bij het opstellen van een Structuurvisie, zoals voor het project A2 Deil-Vught gemaakt wordt.
PlanMER: een milieueffectrapport behorende bij de Verkenningsfase. Het planMER richt zich op de grote en onderscheidende effecten van de kansrijke alternatieven. Deze informatie is nodig om een keuze te kunnen maken voor een voorkeursalternatief.
ProjectMER: een milieueffectrapport behorende bij de planuitwerkingsfase. Het projectMER onderzoekt en beoordeelt de milieueffecten van het uitgewerkte voorkeursalternatief met bijbehorende mitigerende en compenserende maatregelen.