Boy A

 07-06-2016
De film gaat over een jongen - Boy A - die toen hij tien jaar oud was samen met een leeftijdsgenoot een jonger meisje vermoordde. De zaak veroorzaakte in heel Engeland een golf van woede en de jongens werden tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld, het maximum voor kinderen in Engeland.

De film begint als Eric Wilson (Andrew Garfield) uit de gevangenis komt. Hij is inmiddels een jonge volwassen man. Zijn mededader Philip Craig leeft niet meer omdat deze zelfmoord heeft gepleegd. Eric komt onder begeleiding te staan van Terry (Peter Mullan) die hem vertelt een nieuwe naam te kiezen om een volledig nieuw leven op te bouwen. Vol goede wil begint 'Boy A' vervolgens opnieuw als 'Jack Burridge'. Omdat hij in gevangenschap de overgang van kind tot volwassene maakte, is hij totaal wereldvreemd en is alles wat hij tegenkomt in het begin nieuw en vreemd, zoals uitgaan, alcohol, meisjes en seks. Hij gaat in zomaar een plaats wonen die niets met zijn verleden te maken heeft en in een fabriek werken als bezorger en in- en uitlader van de bedrijfsbus.

'Jack' was voor zijn misdaad een introvert jongetje zonder vriendjes, totdat hij - de door zijn oudere broer seksueel misbruikte - Philip leerde kennen. Op zijn werk in de fabriek krijgt hij in de vorm van Chris (Shaun Evans) voor het eerst een echte, normale vriend en in de vorm van Michelle (Katie Lyons) voor het eerst een vriendin en een seksuele relatie. Echter, hoe hechter hij met hen wordt, hoe moeilijker 'Jack' het vindt om zijn echte verleden geheim voor ze te houden. Terry drukt hem niettemin op het hart dat hij dit koste wat kost geheim moet houden voor zijn eigen veiligheid, omdat er nog steeds mensen woedend zijn over zijn daad en hem met liefde wat aandoen als ze hem vinden. Dat hij sowieso 'ergens' vrijgelaten is, is bovendien landelijk bekend gezien de grote stukken die kranten en tijdschriften op dat moment daarover publiceren. 'Jack' komt zelf meer dan eens de artikelen tegen over hem, met grote koppen als "Evil comes of age" ('het kwaad is volwassen') erboven.

 

Tags

mvs