Eikenprocessierupsen

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. 
Na een aantal vervellingen krijgen de rupsen brandharen. Ze vormen grote nesten op boomstammen. ’s Nachts gaan ze in processie op zoek naar voedsel.
De brandharen kunnen gezondheids-klachten veroorzaken bij mens en dier.

Veel meldingen

Ziet u een nest, of een processie van rupsen, geef het door aan de gemeente via de BuitenBeter app. Heeft u geen smartphone?  Neem dan telefonisch contact op met het meldpunt via 073-6155555. Omdat er sprake is van een grootschalige plaag, ontvangen de gemeente veel meldingen. Deze zetten ze allemaal op een lijst. De aannemer maakt overuren, maar helaas lukt het niet om alle meldingen direct op te pakken. Gevoelige locaties, bijvoorbeeld in de buurt van scholen pakken ze als eerst aan.
Primeur in Rosmalen: Bestrijding van de eikenprocessierups met  EPR-kasten

Hier lees je waarom in de zomer 2020 er minder last is van de eikenprocessierups.

Bestrijding

De gemeente doet er alles aan om de eikenprocessierups te bestrijden. Ze zijn in mei begonnen met het wegzuigen van de eerste nesten. Nesten in de buurt van kindcentra, sportparken, recreatiegebieden, evenementen en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest. Ook na het verwijderen van de nesten kan er op dezelfde locatie weer een nest ontstaan. Lees meer over deze aanpak in de veelgestelde vragen.

Eind 2019, begin 2020  zijn er in de wijk nestkastjes opgehangen voor meesjes die graag eikenprocessierupsen eten zodat deze rups op  een natuurlijke manier wordt bestreden.. Lees meer

Wees alert

Wees alert en vermijd elk contact met de rupsen. Gaat u wandelen? Blijf op wegen en paden en uit de buurt van eikenbomen.DeGGD geeft een aantal tips om last te voorkomen of te beperken . Kijk bij Oakie of zie de afbeelding hieronder.