Algemeen

De politie in 's-Hertogenbosch is bereikbaar via 0900-8844 (starttarief 9 cent, per minuut 2.8 + gebruikelijke telefoonkosten).
Bezoekadres Vogelstraat 41 5212 VL 's-Hertogenbosch
Postbus 901635200 MS 's-Hertogenbosch

De politie wordt op veel verschillende terreinen ingezet. Daarom hebben veel politiemensen een speciale taak. Zo zijn er wijkagenten, en is er bijvoorbeeld spoorwegpolitie en waterpolitie.

Het politiewerk is verdeeld in basispolitiezorg en specialistische taken

Basispolitieagenten doen, 24 uur per dag, het basiswerk. Zij zorgen voor een veilige en leefbare wijk, stad of regio. Het basispolitiewerk bestaat globaal uit de volgende taken:

  • Dagelijks politietoezicht. De aanwezigheid van de politie op straat voorkomt overtredingen en misdrijven. 
  • Preventie. Tips om bijvoorbeeld inbraken te voorkomen.
  • Verkeer. Alcoholcontroles, onderzoek verkeersongeval en de gemeente adviseren over verkeersmaatregelen (bijvoorbeeld over aanpassen snelheid). 
  • Recherche en forensische opsporing. Rechercheurs onderzoeken bijvoorbeeld diefstal en inbraak, terwijl een forensisch expert DNA-sporen onderzoekt. 
  • Hulpverlening.
  • Handhaving. Handhaven van wetten en regelgeving op het gebied van wapens en munitie, en sluitingstijden van horecagelegenheden en winkels.

Wat zijn de specialistische taken van de politie?
Op het moment dat in het politiewerk meer kennis is vereist schakelt de basispolitieagent specialisten in. Er zijn bijvoorbeeld specialisten op het gebied van drugshandel, jeugdcriminaliteit, zedenzaken, milieudelicten, verkeer, en nog veel meer. Sommige specialisten werken landelijk, anderen bij een van de tien eenheden. Lees meer