Bevrijding Rosmalen 75 jaar

Dat er ook op de plaats van onze woonwijk Molenhoek heel wat oorlogsgeweld heeft plaatsgevonden, is bekend. In de uitgebreide oorlogsherinneringen van Rosmalenaar Ad Hermens  staat onderstaande tekening van de situatie na het neerstorten van een vliegtuig in onze buurt.

Ad Hermens heeft meerdere boeken geschreven (te leen in de bibliotheek) o. a.
'Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945' en
'Rosmalen in de vuurlinie 1944-1945'
Hierin staat een artikel en foto van het landhuis van de familie van de Mortel, de Gele Hoeve, dat tijdens de bevrijding in vlammen opging. Hier is het deel van de wijk rond de Heer en Beekstraat naar genoemd.

  

Bladzijdes uit het boekje van Ad Hermes 'In de vuurlinie'. Dit stukje gaat over de Molenhoek!

 

 

Kees van den Oord schreef met medewerking van Ad Hermens 'Rosmalen bezet bevrijd; oorlogsherinneringen van zijn inwoners'

In de publicatie Rosmalla jrg. 29 nr.3 van de Heemkundekring Rosmalen gaat helemaal over de oorlog en de bevrijding van Rosmalen.
Te koop bij:
Heemkamer Perron-3 ingang B
Hoff van Hollantlaan 1R
5243 SR Rosmalen
Maandagavond 19:00 - 20:30 uur en in De Kentering op 23-24-25 oktober (tijdens de herinneringsdagen)

Een verhaal dat ook in De Molenhoek afspeelde was het verhaal over een Rode Kruistrein die tot stilstand kwam precies bij het woonhuis van Ad Hermens. Deze  heeft daar enkele maanden gestaan. In de trein lagen gewonden die op weg waren naar Duitsland. De locomotief werd door de machinist losgekoppeld en de wagons heeft hij laten staan. Sommige ruiten uit de trein werden gesloopt voor gebruik thuis en het verhaal gaat dat van de gordijnen broeken gemaakt werden.Een verhaal met tekening van de situatie staat in het boek van Ad Hermes, 'Rosmalen in de vuurlinie' pag. 26 en 36.

 


 

Tags

Oorlog