In gesprek met AnneMiek Mol

Sommige lezers zullen AnneMiek al kennen als gastvrouw van BijBomans. AnneMiek woont sinds 2019 in een woning die gebouwd werd aan haar huis. In het huis woont nu haar dochter.
Er is een doorgang naar haar eigen nieuwe optrekje gemaakt zodat haar dochter snel bij haar kan zijn. Een invalshoek om met het interview te beginnen dient zich als vanzelf aan.

Hoe is het om achter het huis te wonen in plaats van aan de straat? Je hebt erg veel hobby’s heb je daar nog voldoende ruimte voor?
"Het meeste mis ik de beweging op straat, ik zie veel minder mensen en daar heb ik erg aan moeten wennen." vertelt AnneMiek. "Máár", gaat ze verder, "ik zie nu meer natuur. Laatst een eekhoorntje, gisteren een roodborstje. Ik mis het zicht op de straat en de contacten nog wel maar ik geniet steeds meer van de tuin, het groeien en bloeien, de vogels. En die tuin", lacht ze, "hoef ik niet zelf meer te onderhouden, dat doet mijn dochter nu. In principe hoef ik nooit meer te verhuizen.
Het is hier natuurlijk veel kleiner. Om dat op te vangen heb ik twee schuurtjes laten zetten, een voor mijn dochter en een voor mezelf. In mijn schuurtje kan ik glas snijden en allerlei spullen bewaren.
Voor mij alleen is het hier groot genoeg, ik zit vaak aan de tafel te werken, precies zoals ik dat voorheen ook deed. Ondertussen kan ik dan tv kijken. Voor twee personen zou mijn huisje te klein zijn denk ik.
Voor mijn kennissen was het, vooral in het begin, erg wennen dat zij niet meer hoeven aan te bellen maar gewoon achterom kunnen komen."   

Je komt oorspronkelijk uit de bollenstreek, Voorhout en Lisse en woont sinds 1971 in Rosmalen. Je woont hier dus al 50 jaar. Wat is er in de Molenhoek in de loop der jaren zoal veranderd?
"Toen wij hier kwamen wonen was er enkel een Katholieke school. De Bomansschool was er nog niet, heel die wijk was er nog niet. We moesten via een zandpad naar het huis. De Laurentiuskerk was in aanbouw en de Molenhoekpassage werd nog de Coppenspassage genoemd. Voor bepaalde boodschappen moest je naar Den Bosch, tegenwoordig kun je alles in Rosmalen krijgen. Rosmalen is erg gegroeid. Een fijne toevoeging aan de wijk is BijBomans.

Er vloeit veel mooi werk voort uit je hobby’s, omschrijf ik het zo goed, of is kunst een betere omschrijving? Kantklossen, glas in lood, borduren, naaien, haken, fusen, doe je dat allemaal nog?
"Hobby’s is goed", lacht AnneMiek," ik kan niks zonder patroon. Kantklossen heb ik bijna 40 jaar gedaan, dat doe ik nu niet meer". Zij wijst op twee ingelijste werkstukken: "Dat werk is naar het Alhambra* van Escher gemaakt, elk draadje loopt over of onder het andere draadje door", legt ze uit. "Ik gebruikte 200 klosjes en begon in de ene hoek om uit te komen in de hoek in de tegenovergestelde richting, met één draad! De vis is gemaakt uit allemaal losse stukjes. Over zo’n werkstuk deed ik ongeveer een jaar.
Werken met glas en lood staat momenteel op een laag pitje maar dat wil ik wel weer oppakken".
Op mijn verzoek pakt AnneMiek wat werkstukken, ze zijn prachtig.
"Zelf kleding naaien doe ik niet meer, kopen is tegenwoordig vaak goedkoper en borduren deed ik met de machine maar ook dat doe ik niet meer.
Fusen** is erg leuk, ik ging ervoor naar workshops in Vught, ze worden gegeven bij Mario’s Glas in Lood atelier.
Alles bij elkaar genomen werd het wat te veel. Ik moest echt keuzes gaan maken. Het kantklossen was ik een beetje beu, je wilt op een gegeven moment gewoon eens iets anders gaan doen.
Nu ben ik een kleed aan het afmaken en een half jaartje geleden ben begonnen met diamond painting***. Dat is nogal een gepriegel maar erg ontspannend, ik werk naar voorbeelden. Met de kraaltjes die overblijven maak ik alvast kerstkaarten".

Je bent gastvrouw bij BijBomans, hoe kwam je daar terecht?
"Ik ben naar een informatie avond gegaan, zo eigenlijk. Het leek me erg leuk om te doen, mensen ontmoeten, een praatje maken, koffie schenken. Het is erg gezellig, voor de bezoekers maar ook voor mezelf. Ik kan mensen echt aanraden om gewoon eens te komen kijken".

Het was een bijzonder fijn gesprek. Deze veelzijdige, ijverige vrouw zal na het lezen van dit interview niet kunnen ontkennen dat ze meer te vertellen heeft dan zij aanvankelijk dacht.
Aan al AnneMiek haar werkstukken is te zien is dat er sprake is van vaardigheid, geduld en het beheersen van een diversiteit aan technieken.
Bij mij thuis, hangt op het toilet een fraai gastendoekje met de letter J erop. Dit maakte zij eens voor me.  Want verjaardagen, geboortes, speciale gelegenheden. zij vergeet ze zelden. Wie wil er niet zo’n buurvrouw!
Dankjewel AnneMiek.

juni 2021
Jeanine Hoedemakers

*Alhambra - Escher: Escher en het Alhambra – GeoGebra
*
* Fusen Fusen komt van de Engelse term ‘Glass fusing’ wat ‘glas versmelten’ betekend. De gesmolten glas techniek is al eeuwenoud. Stukken of repen gekleurd en transparant blank glas worden samengevoegd door ze helemaal of gedeeltelijk te versmelten. Dit gebeurt in een oven op een temperatuur rond de 800ºC.
Zie link: Fusen of glasfusing, fusing, gefused glas, fused glas: Glashut (de-glashut.nl)
*** Diamond painting: Diamond Painting is het plaatsen van geslepen steentjes of diamantjes op canvas. De DIY diamond paintings bestaan uit hokjes met nummers, zodat je weet welke kleur steen je waar moet plaatsen.