Roken vanaf 2017 taboe in speeltuin 't Kwekkeltje

ROSMALEN - De tijd dat ouders een sigaretje konden opsteken in speeltuin 't Kwekkeltje terwijl hun kinderen van de glijbaan kwamen, is verleden tijd. Vanaf dinsdag mag er niet meer gerookt worden in de speeltuin. 


De maatregel heeft als doel jonge kinderen tegen het roken te beschermen. Daarmee sluit de Rosmalense speeltuin aan op de landelijke campagne van het Longfonds voor een rookvrije generatie.

,,Zodra het lekker weer is, komen hier dagelijks 600 kinderen en 200 volwassenen. Wij willen niet dat die volwassenen roken op een plek waar kinderen bij elkaar komen", zegt Frank Ligthart, voorzitter van de speeltuin 't Kwekkeltje. ,,De gezondheid van kinderen staat voorop."

'Overal roken is niet normaal'
Volgens de voorzitter verandert de maatschappij en moeten speeltuinen, kinderenboerderijen en andere plekken waar kinderen spelen daarin mee. Hij stuitte op de landelijke campagne van het Longfonds voor een rookvrije generatie en voelde zich direct geroepen. ,,Het is niet meer normaal dat je overal mag roken. Wij hopen dat andere kindvriendelijke plekken ons voorbeeld volgen."

Drie grote borden in de speeltuin moeten de bezoekers eraan herinneren dat roken niet langer is toegestaan. Ligthart zegt niet met een politiepet te gaan rondlopen, maar zal ouders er wel op aanspreken als zij een sigaret opsteken. Daarnaast zal een groep kinderen flyers uitdelen waarop in vier korte zinnen staat uitgelegd wat de bedoeling is. ,,Het is toch anders als kinderen ouders erop aanspreken dan wanneer ik dat doe", zegt Ligthart.
Lees ook