Vos gezien in De Hoef

Vanmorgen, 19 maart 2023, werd door een alerte wijkbewoner gemeld dat er een vos is gezien in De Hoef, dicht bij de speeltuin 't Kwekkeltje. Een vos in de wijk is geen reden tot zorg maar houd wel afstand. Normaal eet de vos vogels, konijnen, wormen, ratten, muizen, insecten en fruit. Maar voedselresten in ons afval trekt de vos ook aan. Het leefgebied van de vos wordt door de toenemende bebouwing steeds kleiner. Deze trekt dus naar dorpen en steden om te overleven. 
Zie je een vos lopen in de wijk denk dan aan de volgende tips:

  • bewonder zijn schoonheid maar laat hem met rust
  • houd je hond aan de lijn
  • sluit 's-nachts je kippenren en je buitenvolière goed af, houd je jonge katten binnen
  • niet voeren want hierdoor wennen ze aan mensen, dat is niet goed voor vossen
  • zie je een gewonde of zieke vos bel dan naar de dierenambulance 070-3282828. Raak de vos niet aan want ze kunnen besmet zijn met de vossenlintworm die ook besmettelijk is voor mensen. Toch de vos aangeraakt? Was heel goed je handen en je kleren. De vos is een wild en schuw dier. Als de vos in nood is bijt hij eerder.
  • Bramen, frambozen en bosbessen kunnen, zeker op bepaalde plaatsen in Nederland zoals in Zuid-Limburg besmet zijn met de vossenlintworm die in de uitwerpselen van de vos zit. De kans dat je besmet raakt met de eitjes van de vossenlintworm is heel klein. Maar de gevolgen zijn groot. In ieder geval de vruchten heel goed wassen voordat je ze gaat eten. Mensen kunnen zo’n 5 tot 15 jaar na de besmetting een infectie krijgen, die ernstige leverschade veroorzaakt. 

Belangrijk om te weten: Een vos is in principe bang voor mensen en honden, bij een ontmoeting zal deze weg lopen. Deze is in de schemering of in de avond actief.  Alleen als de vos zich bedreigd voelt of niet kan vluchten kán hij bijten dus blijf op afstand. Vertel dat ook aan je kinderen. Eerder kwam een vos in de Sportlaan een kip eten in de tuin. Dat leverde een paar mooie foto's 


Geplaatst op: Zondag 19 maart 2023

Tags

Vossen

Tags

Nieuws