Snuffelfietsers’ meten nu onze luchtkwaliteit

In ‘s-Hertogenbosch rijden fietsers rond met een zogeheten snuffelfiets. Dat is een gewone fiets waarop een klein meetkastje is gemonteerd dat de luchtkwaliteit meet. Fiets jij (bijna) dagelijks 4 kilometer of meer en wil je ook meedoen? Meld je dan aan via dit digitale formulier. Over drie maanden gaan de snuffelkastjes naar een nieuwe groep deelnemers.

Schone Lucht Akkoord

De gemeente ondertekende in januari het Schone Lucht Akkoord. Wethouder Mike van der Geld: “Doel van het akkoord is gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Samen met provincies en Rijk streven we naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. De gegevens die we met de Snuffelfiets ophalen, zijn daarbij waardevol.”

                                                                                         Hoe werkt het? Klik op de afbeelding.
Gegevens in kaart

De snuffelfiets is nog een experiment. De gegevens die op deze manier binnenkomen, worden vergeleken met de waardes die het RIVM meet op vaste punten. De gegevens van de snuffelkastjes worden anoniem verzameld en samengevoegd, en zijn online terug te zien. Hun eigen routes kunnen de snuffelfietsers zelfs heel nauwkeurig terugzien. Om privacy te waarborgen begint de sensor pas na ca. 400 meter te meten. Routes zijn dus niet te herleiden naar huisadressen.

Lees meer over de luchtkwaliteit in onze wijk.

 

bron: gem. nieuws


Geplaatst op: Zaterdag 06 juni 2020

Tags

Nieuws