Pas op voor WhatsApp-fraude

Het komt steeds meer voor dat er Whats-app fraude wordt gepleegd, met name in deze Corona tijd! 
WhatsApp-fraude herkennen en voorkomen
Oplichters doen niet alleen bekenden na, maar kapen ook WhatsApp-accounts. Criminelen doen zich voor als bijvoorbeeld je zoon of dochter, om je met een smoes geld te vragen. De oplichters doen dit heel geraffineerd en bij de nieuwste vormen worden er zelfs WhatsApp-accounts gekaapt en stemgeluid afgespeeld.
Oplichting via WhatsApp is een van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit
In de eerste 3 maanden van 2020 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 2200 gevallen van WhatsApp-fraude, ook wel bekend als vriend-in-noodfraude. Het schadebedrag loopt gemiddeld in de duizenden euro's per slachtoffer.
Zo herken je WhatsApp-fraude
Een 'bekende' stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer (de profielfoto klopt), vaak met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft. Deze 'bekende' vraagt je om een rekening voor te schieten.
Er is vaak (veel) haast bij.De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren, of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald.Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren; van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.
Hoe voorkom je WhatsApp-fraude
Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon dan op via een nummer uit je eigen adresboek voor controle. Hoe goed je diegene ook vertrouwt. Kun je die persoon niet direct telefonisch bereiken: géén geld overmaken. Wordt er wel opgenomen bij het bellen en hoor je vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenkt dat dit afgespeeld stemgeluid van social media (filmpjes) kan zijn.
Bespreek WhatsApp-fraude met je familie: spreek af alleen geld over te maken na contact door bellen.
Meer 
lezen over veiligheid  en babbeltrucs

 

 

 

 

 

 


Geplaatst op: Woensdag 22 juli 2020

Tags

Phising

Tags

Nieuws