Herkenning uitbuiting ouderen

In het tv programma Zembla van 25 februari 2021 kwam naar voren dat financiële uitbuiting de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling is. Het gaat dan niet om babbeltrucs of oplichting op Internet. Nee, het gaat dan om systematisch uitbuiten van ouderen door een bekende. Hoe kun je dit volgens het programma herkennen
Het probleem is vaak dat de oudere afhankelijk is van de misbruiker voor hulp en/of gezelschap.

Signalen kunnen zijn:

  • Er worden grote bedragen contant opgenomen.
  • Na overlijden van de oudere  blijkt dat de erfenis is verdwenen.

Soms komt het aan het licht maar is er een grote loyaliteit naar de misbruiker of grote gevoelens van schaamte waardoor er geen actie wordt ondernomen.

Wat kun je doen als je bovenstaande signalen opvangt?

  • Ga met de oudere in gesprek zonder meteen je mening te geven. Bouw het gesprek rustig op en vraag wat de oudere denkt en voelt.
  • Ga met een hulpverlener in gesprek. Dat kan het sociaal wijkteam zijn, de huisarts van de oudere, de thuiszorg of de politie bijvoorbeeld.
  • Vraag om advies of hulp bij Veilig Thuis via 0800-2000. Ben je er niet mee geholpen? Bel dan opnieuw en doe een officiële melding.
  • Neem contact op met de plaatselijke ‘lokale alliantie’, als die er is. Dat is een samenwerkingsverband van banken, notarissen en hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de aanpak van financiële uitbuiting.
    Lees meer  Kijk de uitzending Zembla hier terug.
     

Geplaatst op: Vrijdag 26 februari 2021

Tags

Nieuws