Eikenprocessierups 2019

Jaarlijks komt de eikenprocessierups voor in  onze gemeente. Er is dit jaar sprake van een grootschalige plaag. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Wees alert en vermijd elk contact met de rupsen. Gaat u wandelen? Blijf op wegen en paden en uit de buurt van eikenbomen. Voor zover dat mogenlijk is ten minste want ze gaan niet meer weg. 

Vragen beantwoord op processierups.nu

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel.  Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

Veel meldingen

Ziet u een nest, of een processie van rupsen, geef het door aan de gemeente via de BuitenBeter app. Heeft u geen smartphone? Gebruik dan het meldingsformulier of neem telefonisch contact op met het meldpunt via 073-6155555. Omdat er sprake is van een grootschalige plaag, krijgt de gemeente veel meldingen. Deze zetten ze allemaal op een kaart. De aannemer lukt het niet om alle meldingen direct op te pakken. Gevoelige locaties, bijvoorbeeld in de buurt van scholen pakken ze als eerst aan.

Bestrijding
De gemeente doet er alles aan om de eikenprocessierups te bestrijden. Ze zijn in mei begonnen met het wegzuigen van de eerste nesten. Nesten in de buurt van kindcentra, sportparken, recreatiegebieden, evenementen en begraafplaatsen hebben de hoogste prioriteit en krijgen altijd voorrang op de rest. Ook na het verwijderen van de nesten kan er op dezelfde locatie weer
een nest ontstaan. Lees meer over deze aanpak in de veelgestelde vragen en kijk op de kaart waar de nesten in onze wijk zitten. De kaart wordt dagelijks bijgewerkt.

Wees alert

Wees alert en vermijd elk contact met de rupsen. Gaat u wandelen? Blijf op wegen en paden en uit de buurt van eikenbomen.

De  GGD geeft een aantal tips om last te voorkomen of te beperken .

Kijk bij Oakie   of klik op de afbeelding


Geplaatst op: Donderdag 04 juli 2019

Tags

Nieuws