Minder gras maaien

In de openbare ruimte van gemeente is ruim 3 km2 kort gras. Je ziet dit bijvoorbeeld in parken en in woonwijken waar wordt gesport en gespeeld. Kort gras is goed voor de opvang van regenwater, maar heeft weinig toegevoegde waarde voor andere elementen van de natuur, zoals biodiversiteit.
Vanwege klimaatverandering zijn er meer warme en droge zomers. Warme en droge zomers zorgen ervoor dat kort gras snel dor en geel wordt. Om te voorkomen dat het gras uitdroogt, gaat de gemeente minder maaien. Hierdoor ontstaat een natuurlijker en gevarieerder gras(veld).
Omdat het gras langer wordt, droogt het bij warmte minder snel uit. Het gras wordt gemiddeld vijf cm langer.

Goed voor bijen en vlinders
Minder maaien maakt dat kruiden en bloemen langer kunnen bloeien. Dit is belangrijk voor bijen, vlinders en andere insecten en levert daarmee een bijdrage aan biodiversiteit. Met beleidsplan ’s-Hertogenbosch groen en klimaatbestendig werkt de gemeente aan een groene leefomgeving, hierin speelt ook het bevorderen van biodiversiteit een rol.
Berm langs het spoor bij het snelfietspad


Gras bij bomen en obstakels
Langs bomen, straat- en verkeersmeubilair mag het gras langer worden tot een lengte van maximaal 30 centimeter. In lang gras groeien vaak diverse kruiden en bloemen.
Maar half juni wordt er weer meer gemaaid. Waarom lees je hier


Geplaatst op: Woensdag 23 juni 2021

Tags

Nieuws