Prikbord

Infomarkt Veiligheid in en om het huis 15 oktober

HEVO

In de Ontmoeting. Tulpstraat 2-4. Van 13.00-17.00 uur. Op deze informatiemarkt zullen 11 standhouders aanwezig zijn waar u alle gewenste informatie en antwoorden op uw vragen krijgt.

Bovendien zullen er in de kleine zaal elk uur presentaties worden gegeven.

De standhouders zijn:

– Politie. Zij zullen u informeren over de voordelen van het politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze maatregelen zijn van groot belang voor de veiligheid en de veiligheidsbeleving. Gecertificeerd hang- en sluitwerk, goede verlichting en overzicht in de straat verkleinen de kans op inbraak aanzienlijk.

– Ergotherapie (Ergo Den Bosch). Zij informeren u welke hulpmiddelen er zijn om zo lang mogelijk comfortabel in uw eigen huis te blijven wonen. Omdat er zoveel hulpmiddelen op de markt zijn is professioneel advies hierbij belangrijk. De ergotherapeut bekijkt uw individuele situatie en adviseert passende hulpmiddelen die vaak door de ziektekostenverzekering worden vergoed.

– Brandweer. Ieder jaar vallen er honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers door woningbrand. De brandweer adviseert u wat u kunt doen en vooral niet moet doen om uw huis brandveiliger te maken.

– Slachtofferhulp. Deze organisatie helpt ieder jaar 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Zij bieden emotionele hulp, begeleiden u in een strafproces en helpen bij uw schadevergoeding.

– Rode Kruis. Samen met de stichting Hartveilig informeren zij u over reanimatie en het gebruik van AED´s. Zij wijzen u op cursussen hierover en laten zien hoe je deze vaardigheden op een reanimatiepop onder deskundige begeleiding kunt oefenen.

– Fysiotherapie (FysioCompany). Bewegen is gezond. Maar gezond bewegen, daar komt nog heel wat meer bij kijken. De fysiotherapeut vertelt u over een doelgerichte aanpak, adviseert en ondersteunt u hierbij volgens een maatwerk programma afhankelijk van uw fysieke belastbaarheid.

– Farent. Als u een vraag hebt over iets in uw persoonlijke leven kunt u terecht op het wijkplein.

Achter de naam KOO zitten professionele organisaties, vrijwilligers en wijkinitiatieven.

Het buurtteam biedt basisondersteuning in de wijk. Zij maken zich sterk voor een omgeving waarin mensen zich prettig voelen, aandacht hebben voor elkaar en veilig kunnen wonen.

– Rijksen beveiliging. Dit Rosmalens bedrijf monteert en adviseert over alles wat te maken heeft met hang- en sluitwerk. Zij zullen u de verschillen tussen matig en goed hang- en sluitwerk demonstreren.

– Ouderen Samen. In de gemeente Vught wordt al 6 jaar voorlichting en advies gegeven aan senioren door een werkgroep van de stichting Ouderen Samen om duidelijk te laten zien dat veel aanpassingen redelijk simpel en betaalbaar zijn. Zij zullen diverse materialen tonen die in het huis het comfort verhogen en/of de veiligheid bevorderen.

– Veilig Thuis.  Deze stichting is er voor advies en ondersteuning rond huiselijk geweld en ouderenmishandeling. U kunt hier veilig terecht als het thuis niet goed gaat of als je je zorgen maakt over anderen.

– Rabobank (Rabobank 's-Hertogenbosch en Omstreken). De medewerkers zullen u voorlichting geven over veilig bankieren en de vele vormen van fraude bij het internetbankieren. De banken vinden het geven van voorlichting aan klanten over de manier waarop zij hun eigen verantwoordelijkheid invulling kunnen geven, erg belangrijk.

Er zullen op deze middag 4 presentaties/lezingen worden gegeven.

13.15 uur informeert de heer Cor Veroude, een gepensioneerde onafhankelijke ingenieur, u over langer thuis wonen met behulp van ‘Domotica’: alarmsystemen en andere technische hulpmiddelen voor in huis.

14.15 uur verzorgt FysioCompany een interactieve presentatie over ‘Valrisico´s bij ouderen’.

15.15 uur geeft Ergo Den Bosch een presentatie over ‘Veilig verplaatsen/inrichten in-/om huis’.

16.15 uur geeft stichting Veilig Thuis een lezing over het thema ‘ouderenmishandeling, ontspoorde mantelzorg en financiële uitbuiting’.